Pauline Blom
& Ronald Ouwens

Mobiel: +34 – 686419359

Bellen of skypen kan altijd.
Voor een aanvraag op maat: info@conil.nl

Ontdekkingstocht

De Costa de la Luz in Andalusië is een ongerept en nog deels onontdekt gebied in Zuid-Spanje. De Kust van het Licht begint in Tarifa en loopt door tot aan de grens met Portugal. De streek telt bijna 80 verschillende brede, witte zandstranden, omzoomd door groene heuvels. Rivieren glijden er traag naar zee, door met loslopende koeien gevulde graslanden. Vanaf de Costa del Sol, de bocht om bij surfstad Tarifa, begint een andere wereld. In de Zuidelijkste punt van Europa, amper 14 kilometer van Afrika. De provincie Cádiz is gelegen aan de oevers van de Atlantische Oceaan. Zonder hoogbouw en massa-toerisme. Maar mét witte bergdorpen als plukken wol in het landschap en ongekend fraaie plekken, voor wie bereid is op ontdekkingstocht te gaan.

Ook op culinair gebied, want in onze streek aan de Costa de la Luz wordt gegeten wat er die dag van het land is gehaald of uit de zee is gevist. Zacht pruttelend gegaard of rauw op de bakplaat gegooid. Slow food op z’n best in de provincie Cádiz in Zuid-Spanje.

Ontdek de Costa de la Luz aan de hand van onze kaart. (Flash nodig)

Vejer de la Frontera

Vejer de la Frontera, ooit uitgeroepen tot mooiste dorp van Spanje, ligt midden in die ongerepte Atlantische kuststrook. Wit en ongenaakbaar, ruim 250 meter boven zeeniveau, eeuwenlang redelijk geïsoleerd en daardoor uitgegroeid tot een unieke plek. Vejer, zoals de Spanjaarden het afkorten, is voor 10.000 inwoners een plek om te wonen en te werken en telt talloze vakantiehuizen. Van een vier-persoons penthouse-appartement tot een vakantiehuis voor zes met een privézwembad op de patio. Het is een hechte gemeenschap, waar mensen de tijd nemen om te informeren hoe het met je gaat en altijd ruimte hebben om te vertellen waar je de beste biefstuk kunt scoren. Het prettig trage tempo in het Moorse dorp wordt alleen opgevoerd tijdens de jaarlijkse dorpsfeesten in april en in augustus, de processies in de heilige week voor Pasen en als de stieren los worden gelaten in de nauwe, bochtige straten.

Vejer vraagt om een rustig slenterende pas. Door het oude centrum, het casco antiguo, waar rond gezamenlijke patio’s bijzondere stadshuizen zijn opgetrokken. Altijd verrassend van indeling, want er is gebouwd met respect voor de grillige vormen van de rots waarop Vejer is neergezet. De stadsmuren en toegangspoorten uit de tiende eeuw omhelzen de oude Joodse wijk, de belangrijkste kerk van het dorp en talloze steile, kruip-door sluip-door-straatjes, met aan het eind steeds weer een adembenemend vergezicht. Naar de oceaan, het strand van El Palmar, het moeras van Barbate, of naar de dorpen op de heuvels aan de westkant van Vejer.

Conil de la Frontera

Nauwelijks een heuvel verderop ligt Conil de la Frontera, wit vissersdorp, letterlijk gebouwd op een van de mooiste stranden van de Costa de la Luz, aan de Atlantische Oceaan. Met 25.000 inwoners een prettig levendige plek, met het hele jaar door reuring op alle fronten. Met dank aan de boulevard, waar typisch Spaanse woonhuizen afgewisseld worden met restaurants en terrassen. En aan de geliefde weekmarkt op vrijdag, waar Spanjaarden uit heel Cádiz hun slag slaan. In het historische hart zijn in de bochtige straatjes veel leuke winkels te vinden, voor verse groente, fruit en vis en andere zaken. Conil.nl heeft een paar bijzondere vakantie appartementen voor u geselecteerd. Direct op het strand of juist midden in het oude centrum, compleet met dakterras en zeezicht.

Lunchen op het strand, met zicht op de rode rotsen van Roche in de verte, is ernstig aanbevolen. Waarna het schrikken is van de rekening. In positief opzicht. Want een straffe kop koffie of een koud biertje gaat hier nog voor anderhalve euro van de hand en drie gangen dagmenu’s zijn al vanaf een euro of negen verkrijgbaar.

Conil de la Frontera is meer dan alleen het dorp. Het platteland rondom, oftewel de campo, is ook meer dan speciaal. Daar zijn op relatief korte afstand van het centrum op ruime percelen, omzoomd door pijnboombossen, fraaie landhuizen gebouwd. Van waaruit de vuurtoren en achterliggende beschutte baaien prima bereikbaar zijn. Van midden in de oude visserswijk tot vrij op de campo, zoals in Fuente de Gallo en Roche, Conil heeft voor iedereen wat wils als het aankomt op een heerlijke vakantie.

Het achterland

Vanuit Vejer en Conil is de provincie Cádiz, onderdeel van Andalusië, en het achterland prima bereikbaar en zijn de mogelijkheden om onze streek verder te verkennen eindeloos. Stap op de bus, in de trein of in de auto en ga rondkijken in sherry-hoofdstad Jerez de la Frontera, zwierige wereldstad Sevilla, de rauwe havenstad Cádiz. Trek de bergen in, eet een vers geschoten hert in Facinas of bekijk de grootste Romeinse opgraving wereldwijd in Bolonia: Baelo Claudia. Neem de boot naar Afrika (Tanger) en stap binnen een uur in een compleet andere wereld. Of bezoek met de boot en jeep vogelparadijs en Lynx-habitat Parque Doñana, één van de grootste natuurparken van Europa.

Jerez de la Frontera

Sherrystad op stand, op drie kwartier rijden van Conil en Vejer, met verrassend mooi, autovrij centrum. Stad van pleinen, de kathedraal en het Alcazar, dat doet denken aan het Alhambra van Granada. Geboorteplaats van sherrymerken – en te bezoeken bodega’s – als Tio Pepe en Pedro Ximénez. Ook bekend door het motorcircuit en de Feria del Caballo, het feest van de paarden.

Gibraltar

Engelse apenrots, gelegen in de gelijknamige Straat van Gibraltar. Tax-free-paradijs met Engelse pubs, supermarktketen Morrisson en een verdacht korte landingsbaan voor RyanAir en aanverwante maatschappijen. Toeristische trekpleister is de apenkolonie bovenop de rots, bereikbaar met een kabelbaan, inclusief geweldige vergezichten richting Marokko. De Spaanse invloeden worden steeds groter op de met 30.000 inwoners dichtbevolkte landtong, waar het verkeer overigens gewoon rechts houdt.

Tanger

Marokkaanse, alcoholvrije havenstad met 700.000 inwoners, op een uur varen van Tarifa. Prima bestemming om in één dag een beetje Afrika op te snuiven. Mix van culturen, met handelaars die graag willen verkopen, gesluierde vrouwen die picknicken in het park, voetballende kinderen op het plein. Goed gekruid eten is op iedere straathoek verkrijgbaar en met dank aan de Spaanse en Franse invloed is het soepel communiceren.

Lees meer…

Om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden en gebruiken wij cookies. Je kunt je cookie-instellingen hier wijzigen.