Pauline Blom
& Ronald Ouwens

Mobiel: +34 – 686419359

Bellen of skypen kan altijd.
Voor een aanvraag op maat: info@conil.nl

Evenementen

Andalusiërs aan de Costa de la Luz in Zuid-Spanje zijn levensgenieters en leven van feest tot feest. De lokale feria in Conil en Vejer de la Frontera is nog niet voorbij of de paasprocessies in april zijn alweer het gesprek van de dag. Ook bij alle belangrijke momenten in een mensenleven wordt groots uitgepakt. Van geboorte tot bruiloft, van eerste communie tot kinderverjaardag. Overdressed op een feest verschijnen bestaat niet, alles wordt uit de kast gehaald. Om iets mee te krijgen van het pure Spanje kun je als bezoeker van de provincie Cádiz niet om de feesten en evenementen heen. Er zijn nationale, regionale en lokale feestdagen, waarop alles en iedereen zich in het feest stort en geen winkel de deuren open zet. Ook daarom dit overzicht. Dat vanzelfsprekend nooit compleet kan zijn. Hou daarom vooral aanplakbiljetten en posters in winkels en op straat in de gaten, want een mooi feest zit in Andalusië soms in een klein hoekje.

Tenzij anders aangegeven is de toegang gratis – overnemen van de agenda is geen probleem, maar dan wel graag met bronvermelding (www.conil.nl).

Januari

Conil en Vejer: 5 januari 2022– vanaf 17.00 uur – Cabalgata de los Reyes Magos – optocht van de Drie Koningen (het Spaanse sinterklaasfeest) door de straten van de dorpen, op tractors en grote wagens, een spektakel, waarbij vooral veel met snoep wordt gegooid.

Conil en Vejer: van 26 december tot 6 januari: wedstrijd (mega!) kerststallen bouwen op verschillende locaties in de dorpen.

Conil: derde zaterdag van januari: Romería de San Sebastian – processie vanuit Conil naar het nabijgelegen dorp El Colorado, met huifkarren, boeren en alles wat daarbij hoort. Het feest begint s´ochtends in Conil, met een mis, waarna de deelnemers door de velden naar El Colorado wandelen. Vervolgens is het tijd voor BBQ en feest, tot diep in de nacht.

Februari

Vejer: februari/maart 2022: Circuito Hípico del Sol op landgoed Montenmedio, net buiten Vejer. Groot, internationaal paardenevenement met dressuur, showjumping, pony´s en endurance. Toegang is vrij.

Algemeen: Día de Andalucía op 28 februari – vrije dag voor alle Andalusiërs, winkels gesloten.

Barbate: Carnaval.

Cádiz:  februari/maart 2022: Het na Rio de Janeiro grootste straatcarnaval ter wereld, tien dagen feest, inclusief giga-optocht voor miljoenenpubliek tijdens de laatste zondag.

Maart

Barbate: Carnaval.

Conil: Carnaval. Met op zondag afsluitende optocht door het centrum.

Vejer: Carnaval – met op zondag afsluitende optocht door de straten.

Vejer: februari / maart 2022: Circuito Hípico del Sol op landgoed Montenmedio, net buiten Vejer. Groot, internationaal paardenevenement met dressuur, showjumping, pony´s en endurance. Toegang is vrij.

April

Heel Spanje: van 2 tot 9 april Semana Santa 2023, de Heilige week voor Pasen, met in de avonden vanaf woensdag indrukwekkende processies in alle dorpen en steden.

Conil: Kermis tijdens Semana Santa, met attracties voor kleine en grote kinderen, op de boulevard bij het strand van Los Bateles.

Vejer: zaterdag 8 april 2023 Toro Embolao voor de kinderen – straatsfeest waarbij op karren pluche stieren worden rond gereden, waar de kinderen achter aan rennen.

Vejer: Paaszondag 9 april 2023: Toro embolado (13.00 en 17.00 uur) – loslopende stieren door de straten, groot feest met muziek, eten en drinken, gestoeld op eeuwenoude tradities, de zondag na Pasen.

Arcos de la Frontera: Paaszondag 9 april Toro embolao

Vejer: Feria de Primavera – vijf dagen durend dorpsfeest met kermis en vee-tentoonstelling. Met onder meer: donderdag vanaf 17.00 uur optocht door het dorp, vrijdag vrouwen-dag, zaterdag flamenco-optredens van de lokale scholen (vanaf 12.00 uur) en zondag uitreiking van de prijzen voor de fraaist gebouwde stieren, koeien en paarden.

Conil: Ruta de Tapas, proeverij en wedstrijd ineen, mooie aanleiding voor een wandeling door het centrum, drankje + tapa bij bars en restaurants €2,50.

Mei

Sevila: Feria – groots feest met kermis, absolute aanrader!

Barbate: Feest van de Tonijn (Feria de Atun); proeverij van gerechten met tonijn door lokale bars en restaurants op de parkeerplaats tegenover de haven.

Jerez de la Frontera: Campeonato Mundial de Motociclismo – Gran Premio de España – motorraces GP op het circuit van Jerez, jaarlijks goed voor honderdduizenden bezoekers, die natuurlijk op de motor komen.

Jerez de la Frontera: Feria de abril, groots en spectaculair stadsfeest, met kermis, paarden en heel veel mooie jurken.

Vejer (dagelijks): wandelroutes door Vejer de la Frontera, onder leiding van een lokale gids. In het Spaans: alle dagen (behalve zondagmiddag) om 12.00 en 19.00 uur. In het Engels of Duits: alle dagen om 11.15 uur en 13.30 uur. Aanmelden kan bij de VVV (Oficina de Turismo), bij het inrijden van Vejer na 100 meter aan je linkerhand, naast de grote parkeerplaats.

Conil: 5 mei: Cruces de mayo, optocht en wedstrijd ineen met als onderwerp het heilige kruis in allerlei vormen, dorp op z´n best.

Conil: hele maand mei: tapasroute, met gerechten bereid met de lokaal gevangen tonijn. Tapa plus drankje 2 euro. Plattegrond met deelnemers is te vinden bij het VVV-kantoor (Oficina de Turismo) en bij de 33 deelnemende bars en restaurants.

Vejer: 7 mei: Romeria entorno a Nuestra Señora de la Oliva, traditionele processie met als middelpunt de beschermheilige van het dorp. In de ochtend (10.30 uur) gaat het in optocht de berg af, naar een kerkje waar het beeld staat van de lokale beschermheilige, Maria de la Oliva. Dat ligt aan de weg van Vejer naar Barbate (A314, Sanctuario de la Oliva, aan de linkerkant van de weg). Om 19.00 uur wordt ze daar in processie rond gedragen.

Vejer: Week van de patio´s – alle binnentuinen zijn vrij toegangkelijk. Aan einde van de week uitreiking van de prijzen voor de mooiste patio, het fraaiste balkon en de mooiste gevel.

Tarifa: Ruta de Atun – tapasroute door het historische centrum met de lokaal gevangen tonijn in de hoofdrol.

Juni

Vejer (dagelijks) wandelroutes door Vejer de la Frontera, onder leiding van een lokale gids. In het Spaans: alle dagen (behalve zondagmiddag) om 12.00 en 19.00 uur. In het Engels (11.30 uur van dinsdag tot zaterdag) of Duits (maandag tot vrijdag 11.15 en 13.30 uur). Aanmelden kan bij de VVV (Oficina de Turismo), bij het inrijden van Vejer na 100 meter aan je linkerhand, naast de grote parkeerplaats. Kosten 4 euro per persoon.

Tarifa: Ruta de Atun – tapasroute door het historische centrum met de lokaal gevangen tonijn in de hoofdrol.

Vejer en Conil: 23-24 juni, Candelas de San Juan, nacht van de kaarsen, gebaseerd op de overgang van lente naar zomer.

Juli

De verschillende dorpen en gemeenten wachten de situatie rond Covid-19 af voordat de zomerprogramma´s van 2021 bekend worden gemaakt.

Vejer: Jazz Festival.

Vejer (dagelijks): wandelroutes door Vejer de la Frontera, onder leiding van een lokale gids. In het Spaans: alle dagen (behalve zondagmiddag) om 12.00 en 19.00 uur. In het Engels (11.30 uur van dinsdag tot zaterdag) of Duits (maandag tot vrijdag 11.15 en 13.30 uur). Aanmelden kan bij de VVV (Oficina de Turismo), bij het inrijden van Vejer na 100 meter aan je linkerhand, naast de grote parkeerplaats. Kosten 4 euro per persoon.

Barbate / Conil: 16 juli lokale feestdag ter ere van de heilige Carmen – winkels gesloten. Met indrukwekkende processies, langs het strand rond 11.30 uur en door het centrum in de avond vanaf 20.00 uur.

Augustus

Conil: de hele zomer park met opblaaskussens voor (kleine) kinderen naast de ingang van het strand van Los Bateles. Toegang €2,-.

Vejer (dagelijks): wandelroutes door Vejer de la Frontera, onder leiding van een lokale gids. In het Spaans: alle dagen (behalve zondagmiddag) om 12.00 en 19.00 uur. In het Engels:  of Duits: alle dagen om 11.15 uur en 13.30 uur. Aanmelden kan bij de VVV (Oficina de Turismo), bij het inrijden van Vejer na 100 meter aan je linkerhand, naast de grote parkeerplaats.

San Lucar de Barrameda: twee weekeinden in augustus: Spectaculaire paardenrennen op het strand, verdeeld over twee weekenden, als excuus voor een zwoel zomers feest.

Vejer: 10 augustus La Subida. De beschermheilige van Vejer, Virgen de la Oliva, wordt in een processie in drie uur bergop naar het dorp gebracht, vanuit de kleine kerk aan de voet van de berg. Vertrek rond 17.00 uur. Het is het stratsein voor een twee weken durend dorpsfeest, dat zich vooral in de avond op straat afspeelt. Met kinderkermis in het park achter het VVV-kantoor.

Vejer: 10 tot 24 augustus: dorpsfeest met door hele autovrije centrum terrassen, live-optredens en kinderkermis in het park achter het VVV-kantoor.

Vejer: vrijdag 15 augustus vanaf 20.00 uur processie door de straten van het historische centrum van de beschermheilige Maria de la Oliva. 

Vejer: maandag 24 augustus om 17.00 uur begint de processie van de beschermheilige Maria de la Oliva, de berg af. Vanaf 23.00 uur verschillende optredens op de Plaza España.

September

Tarifa: Dorpsfeest. Met als hoogtepunten onder meer op zondag de agrarische optocht vanaf 16.30 uur door het historische centrum, op dinsdag om 19.00 uur in de gemeente-tent groot kinderfeest, en de laatste zondag vanaf 20.30 uur processie met de beschermheilige door het historische centrum.

Jerez de la Frontera: Vendimia, feest van de druifenoogst. Om 20.00 uur worden op de trappen van de Kathedraal de eerste druiven aangevoerd, voor de start van de Vendimias, de oogstfeesten. Tot half september zijn er dagelijks festiviteiten in de stad, van springconcoursen tot tentoonstellingen en concerten.

Conil: Feria y fiestas (dorpsfeest inclusief kermis) ter ere van de beschermheilige van Conil, Nuestra Señora de las Virtudes. Op het Feriaterrein aan de rand van het dorp – naast de MaxiDIA supermarkt.

Oktober

Vejer: Subida Vejer: wedstrijd ralley-wagens in verschillende categoriën de berg op richting Vejer.

Vejer (dagelijks): wandelroutes door Vejer de la Frontera, onder leiding van een lokale gids. In het Spaans: alle dagen (behalve zondagmiddag) om 12.00 en 19.00 uur. In het Engels of Duits: alle dagen om 11.15 uur en 13.30 uur. Aanmelden kan bij de VVV (Oficina de Turismo), bij het inrijden van Vejer na 100 meter aan je linkerhand, naast de grote parkeerplaats.

Andalusië: woensdag 12 oktober 2016, feestdag ter ere van ontdekkingsreiziger Colombus, alle winkels gesloten, geen markt op die dag.

In heel spanje: 31 oktober wordt ook meer en meer in Spanje het feest van Halloween gevierd.

November

Jerez: internationale sherry-week.

In heel Spanje: 1 november Todos los Santos, nationale feestdag waarop de doden worden herdacht. Alle winkels gesloten.

December

In heel Spanje: 6 december día de la constitucion, nationale feestdag, met aansluitend of voorafgaand een lang vakantieweekend. Winkels gesloten.

Conil en Vejer: wedstrijd (mega!) kerststallen bouwen op verschillende locaties in de dorpen, door scholen, buurten en de scouting.

In Conil en Vejer: tot kerst de hele week op verschillende locaties: Zambombas, een soort openlucht jamm-sessies met muziek en zang.

Het hele jaar door

Iedere donderdag weekmarkt in Vejer – achter colegio Los Molinos.

Conil: iedere vrijdag – uitgezonderd feestdagen en de tweede vrijdag van september– grote markt vlak bij de parkeerplaats van supermarkt Mercadona. Voor kleding, flamencomuziek, leren tassen uit Ubrique en op 20 verschillende manieren ingelegde olijven.

Vejer (dagelijks): wandelroutes door Vejer de la Frontera, onder leiding van een lokale gids. In het Spaans: alle dagen (behalve zondagmiddag) om 12.00 en 19.00 uur. In het Engels of Duits: alle dagen om 11.15 uur en 13.30 uur. Aanmelden kan bij de VVV (Oficina de Turismo), bij het inrijden van Vejer na 100 meter aan je linkerhand, naast de grote parkeerplaats.

Om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden en gebruiken wij cookies. Je kunt je cookie-instellingen hier wijzigen.