Pauline Blom
& Ronald Ouwens

Mobiel: +34 – 686419359

Bellen of skypen kan altijd.
Voor een aanvraag op maat: info@conil.nl

Dagtrips

In onze streek zijn meer dan genoeg bijzondere ervaringen te halen! Los natuurlijk van slenteren door Conil de la Frontera, Vejer de la Frontera of de vloedlijn volgen van de Atlantische Oceaan, van Oost naar West, of andersom. Overigens raden we u wel aan aan auto te huren. Het openbaar vervoer is weinig fijnmazig en bussen en treinen rijden veel minder frequent dan in Nederland. Boeken kan rechtstreeks via de site bij Sunny Cars. Zij vergelijken alle aanbieders en komen met de beste deal. Tegen een all-in-prijs: http://conil.nl/nl/auto-huren

Vanaf Tarifa tot aan Cádiz is een aantal plaatsen langs de kust, of even het binnenland in, de moeite van een dagtrip meer dan waard. Al dan niet in combinatie met een bezoek aan het dichtst bijzijnde strand.

El Puerto de Santa María

In november 2010 veroverde voor het eerst een restaurant uit de provincie Cádiz een Michelin-ster: Restaurante Aponiente in het oude centrum van El Puerto de Santa María. Chefkok Juan Luis Fernández geeft een bijzondere draai aan lokale produkten en serveert onder meer koude planktonsoep met een tartaar van gamba´s uit de baai van Cádiz. Voor meer informatie, check de website van Aponiente.

Tarifa

Tarifa is de meest zuidelijk gelegen stad van Europa, op hemelsbreed 12 kilometer van Afrika. Vanaf de stad zie je de kustlijn van Afrika scherp liggen. Tarifa is bijzonder geliefd bij kite- en windsurfers, met dank aan de grillige windstromen op de plek waar de Middellandse Zee en Atlantische Oceaan elkaar treffen. Goed eten en drinken op verborgen pleintjes in het historische centrum of op het grote plein Alameda tegenover de haven. Waar vandaan dagelijks boten vertrekken richting Tanger, Marokko. Daarnaast vertrekken vanuit de haven van Tarifa boten om de dolfijnen, orca´s en walvissen te spotten in de straat van Gibraltar. Voor meer informatie daarover en reserveringen: info@conil.nl

Bolonia

Bolonia is bereikbaar na een pittige bergrit vanaf afslag Bolonia aan de N340, ongeveer 22 kilometer van Tarifa en zo´n 40 kilometer vanaf Vejer de la Frontera. De moeite meer dan waard! Belangrijkste attractie is het Baelo Claudia, een van de best bewaard gebleven Romeinse steden in Europa. Een ruim opgezette afgraving met museum en buiten onder meer een forum, drie tempels, een theater en een visfabriek uit de tweede eeuw voor Christus. In de Romeinse tijd maakte Baelo Claudia deel uit van de provincie Hispania Baetica. De stad werd ongeveer 2000 jaar geleden gesticht en was oorspronkelijk een vissersplaats. In de tijd van keizer Claudius was de stad erg welvarend, maar door een aantal aardbevingen en vloedgolven raakte zij in de 6e eeuw in verval. Daarnaast herbergt Bolonia een fraai (!) strand, een paar leuke eet-tentjes (mojito bij zonsondergang) en zijn mooie wandelingen mogelijk door de duinen, die tot 30 meter hoogte worden opgestuwd, richting Punta Camrina.

Facinas

Dorpje tegen de berg op gebouwd, aan de N340, zo´n dertig kilometer van Vejer de la Frontera richting Tarifa/Algeciras. Achter Facinas ligt de toegang tot het natuurgebied Parque de Alcornales. Leefgebied van verschillende soorten herten, waarvan de bilpartij als bijzonder smakelijke stoofpot (venado) wordt geserveerd in het plaatselijke restaurant El Nene.

Barbate

Groot vissersdorp aan het strand, levendig en met een leuke, brede boulevard langs het stadsstrand. Prima plek voor ontbijt op het strand, gevolgd door bezoek aan de overdekte versmarkt (vis!). En als startpunt voor een wandeling door het tussen Barbate en Los Caños de Meca gelegen natuurgebied La Breña.

Los Caños de Meca

Vooral in de zomer bij Spaanse filmsterren geliefde pleisterplaats. Vanuit Barbate via fraaie route door natuurgebied La Breña bereikbaar. Redelijk geïsoleerd dorp, waar in de winter de rust overheerst, maar in de zomer openlucht discotheken de sfeer bepalen. Feest! Beschut zandstrand, dat grenst aan de baai van de vuurtoren van Trafalgar, berucht om de Spaans-Engelse zeeslag, inmiddels ruim twee eeuwen terug.

Santa Lucia

Goed verscholen oase, aan de voet van de heuvel waarop Vejer de la Frontera is gebouwd. Bereikbaar via een bochtige weg, omzoomd door rietkragen, met alles in eigen huis: een kroeg, een kerk en twee toprestaurants. Santa Lucia wordt in Vejer en omstreken algemeen beschouwd als één van de mooiste plekken om neer te strijken. Het dorp is befaamd om het Romeinse acuaduct, de waterval bij de windmolens even lager op de berg, de eigen waterbron, de huiskamerkroeg El Toro van Antonio en (vlees)restaurant La Castilleria. Vanuit Santa Lucia zijn wandelroutes uitgezet naar andere kleine dorpen in de omgeving.

Medina Sidonia

Wit stadje op 337 meter hoge bergtop met rond de 12.000 inwoners, op heldere dagen zichtbaar vanaf Vejer. De route van 25 kilometer naar Medina Sidonia voert, vanaf de N340, door heuvelachtig landschap, waar de stieren worden gefokt die later ´vechten´ in de arena. Vlakbij het gezellige centrale plein, waar de polvorones (koekjes) te koop zijn waar Medina beroemd om is, liggen twee musea: het Archeologisch en het Etnografisch museum. Het stadje telt veel monumenten, waaronder twee bruggen uit de Romeinse tijd, het Castillo (kasteel) en verschillende eeuwenoude kerken. Door de goede bewegwijzering in het oude centrum is alles prima te vinden. Parkeren kan het best bij de ingang van het dorp, naast de tennisbanen, het centrum ligt een paar minuten lopen verderop.

Arcos de la Frontera

Wit bergdorp, gebouwd op spectaculaire rotspartij, met typisch Moorse oude binnenstad. Geweldige zonsondergang kleurt de omgeving oranje. Te zien vanaf panoramadek aan korte zijde plein voor de grote kerk in het historische stadshart. Parkeren is lastig, probeer de auto kwijt te raken op een van de terreinen of garages vóór de poort naar de oude stad. Goed te combineren met (over)dagtrip naar Jerez de la Frontera.

Jerez de la Frontera

Mondaine geboorteplaats van de sherry, die in Spanje als Fino of Manzanilla door het leven gaat. Prima winkelen, mooi oud centrum, met volop goed verzorgde tapas-terrasjes. Jerez telt een aantal monumenten, waaronder het Alcazar, dat hoog boven de stad uit torent. Dat is zeker een bezoek waard, al was het alleen maar om de Alhambra-achtige binnentuin. Het voormalige paleis is gebouwd in de tiende eeuw n.c. en bevat een moskee, badhuis en enkele fraai betegelde patios. De camera obscura in een van de wachttorens biedt een adembenemend uitzicht over Jerez. Alle sherrybodega’s in Jerez bieden begeleide tours, het wereldberoemde motorcircuit – waar jaarlijks de Grand Prix wordt verreden – ligt even buiten de stad.

Cádiz

Rauwe havenstad, met prachtig, eeuwenoud centrum en kathedraal met ‘gouden’ dak, gelegen op een schiereiland voor de Kust van het Licht. Beroemd als oudste stad van de Westerse beschaving, berucht om het grootste carnaval ter wereld – na Rio de Janeiro. Stad van de pleinen, tapas en de meest merkwaardige vissen, die uit de Baai van Cádiz worden opgedoken en gefrituurd in puntzakken de kiosken weer uit gaan. De beste stranden liggen direct langs het nieuwe hoogbouw-gedeelte van de stad, maar het ommuurde historische centrum herbergt de fraaiste gebouwen. Bij binnenkomst dus vooral door blijven rijden tot de stadsmuur en daarna pas een parkeerplaats zoeken in een van de vier ondergrondse garages. Het plein voor de kathedraal, die van binnen voortdurend wordt gerestaureerd, telt een paar gezellige terrassen. Waaronder dat van de ´100 montaditos´, prima betaalbare broodjeszaak met 100 verschillende soorten beleg. Leuk voor kinderen!

Sevilla

is over de snelweg E5-A48 in anderhalf uur bereikbaar.

In de categorie ‘bijzondere ervaringen’

Met de auto de route rijden langs de stieren die gefokt worden voor de arena’s in Sevilla, San Lucar en Ronda óf langs de witte bergdorpen – kaarten verkrijgbaar bij VVV (Oficina de Turismo) in Conil en Vejer.

Verser dan verse vis eten – mét een glas van de plaatselijke manzanilla – aan de boulevard (Paseo Maritomo) van SanLucar de Barrameda, met aan de overkant uitzicht op natuurpark Doñana.

Pure flamenco beleven in Vejer de la Frontera in de lokale flamencoschool, gevestigd in een oude kerk, binnen de muren van het voormalige castillo aan de Calle (straatr) Rosario. Programma verkrijgbaar bij de VVV.

In Cádiz staand tapas eten aan de bar van het befaamde restaurant El Faro, met obers in pinguin-outfit, aan de Calle San Félix. Met als toetje een borrel in Manteca, bar voor stierenliefhebbers, midden in de voormalige visserswijk van de stad.

Een dag los gaan op de waterglijbanen van Aqualand in El Puerto de Santa Maria. Meer informatie op de – Engelstalige – website: www.aqualand.es

Slenteren over de uitgebreide vrijdagmarkt (10.00 tot 14.00 uur) in Conil de la Frontera, op het terrein schuin tegenover de Burger King, met aansluitend een koffie met tostada (geroosterd brood) op het terras.

Een voetbalwedstrijd bezoeken van CF Cádiz gezegend met een sfeervol, overzichtelijk stadion, waar vaders nog ouderwets met hun kinderen aan de hand in alle rust naar binnen wandelen.

Op z’n Spaans ontbijten bij Venta El Colorado, in het gelijknamige gehucht, even buiten Conil, op de N340 richting Cádiz vanuit Conil en Vejer.

De pont nemen van Cádiz naar El Puerto de Santa Maria, gelegen aan de overkant van de baai van Cádiz en onderdeel van de Sherry-driehoek, en gebakken vis of zeebanket eten op het terras van restaurant Romerijo (self-service van hoog niveau) aan de haven. De pont vertrekt vanaf het treinstation van Cádiz, aan de rand van de haven. Grote parkeerplaats.

De wandelroute volgen door het ‘broccolibos’ van natuurpark La Breña, tussen Barbate en Los Caños de Meca, met aansluitend een (hele) scharrelkip bij restaurant Venta Luis.

De stranden langs, van Cádiz tot aan Tarifa, of andersom. 

Vanuit Tarifa voor één dag naar Afrika, met de boot is het ongeveer een uur varen over de Straat van Gibraltar naar de Marokkaanse havenstad Tanger.

Sinds kort geopend in El Palmar: een outdoor kartbaan: Karting Conil. Meer informatie op https://www.facebook.com/CircuitoKR24/

Walvissen en dolfijnen spotten op de boot vanuit Tarifa. 

Wandelen vanaf het strand van El Palmar naar Conil de la Frontera, een kop koffie op het terras van het strand van Los Bateles en weer terug. Alles bij elkaar goed voor een heerlijke ochtend!

NMAC – op landgoed Dehesa Montenmedio- kunst en natuurmuseum voor moderne kunst met heel speciale beeldentuin in wandelpark rondom de golfbaan. Kilometerpaal 42 op de N340 van Vejer richting Algeciras. Openingstijden herfst/winter: 10.00 – 14.30 en 16.00 – 18.00 uur. Zondag 10-14.00 uur. Zomer: 10.00-14.—en 17.00 tot 20.30 uur

Doñana nationaal park – Natuuroase aan de kust tussen Cádiz en Huelva, met rivierdelta Guadalquivir, bijzondere vogels en leefgebied van de inmiddels ernstig bedreigde Spaanse lynx. Alleen onder begeleiding van een gids (per boot of 4×4 vanuit San Lucar de Barrameda, reserveren verplicht, telefoon: +34 956 362 196) te bezoeken.

Om je de beste gebruikservaring te kunnen bieden en gebruiken wij cookies. Je kunt je cookie-instellingen hier wijzigen.